Glosar termeni

Balast

Inseamna un dispozitiv utilizat pentru a limita curentul lampii (lampilor) la valoarea ceruta, in cazul in care acesta este conectat intre sursa de alimentare si una sau mai multe lampi cu descarcare. Un balast poate include, de asemenea, un transformator pentru tensiunea de alimentare, ajustarea luminozitatii lampii, corectarea factorului de putere si, singur sau in combinatie cu un dispozitiv de pornire, crearea conditiilor necesare pentru pornirea lampii (lampilor). Balastul poate fi incorporat sau exterior lampii.

Balast electronic sau de inalta frecventa

Inseamna un invertor care transforma curentul continuu in curent alternativ cu alimentare de la retea, care include elemente stabilizatoare pentru pornirea si functionarea uneia sau mai multor lampi fluorescente tubulare, in general la inalta frecventa.

Cromaticitatea

Care reprezinta proprietatea unui stimul de culoare definit prin coordonatele sale tricromatice, sau prin lungimea sa de unda dominanta sau complementara si puritate, luate impreuna.

Continutul de mercur al lampii

Care reprezinta mercurul continut de lampa si se masoara in conformitate cu anexa la Decizia 2002/747/CE a Comisiei.

Ciclu de comutare

Inseamna secventa de pornire sau stingere a lampii la intervale definite.

Candela

Este unitatea fundamentala pentru intensitatea luminoasa; din sistemul international de unitati. Candela este intensitatea luminoasa, intr-o directie data, a unei surse care emite o radiatie monocromatica cu frecventa de 540×1.000.000.000.000 hertzi si a carei intensitate energetica, in aceasta directie este de 1/683 dintr-un watt pe steradian. Simbolul candelei este cd.

Corp de iluminat

Inseamna un aparat care distribuie, filtreaza sau transforma lumina transmisa de la una sau mai multe lampi si care include toate componentele necesare pentru sustinerea, fixarea si protejarea lampilor si, in cazul in care este necesar, circuitele auxiliare impreuna cu mijloacele pentru conectarea acestora la sursa de energie.

Corp de iluminat incastrat

Se monteaza in interiorul tavanelor false sau in plafoane casetate. De obicei, suprafata vizibila a corpului de iluminat este la acelasi nivel si in acelasi plan cu tavanul sau plafonul.

Corp de iluminat suspendat sau pendul

Se monteaza pe tavan sau pe plafon cu ajutorul unor sisteme de suspensie. Termenul este folosit mai ales pentru corpurile de iluminat folosite in industrie sau pentru iluminarea birourilor. Corpurile de iluminat suspendate folosite in iluminatul pentru casa sunt denumite de obicei Pendule.

Dioda electroluminiscenta sau LED

Inseamna un dispozitiv in stare solida prevazut cu o jonctiune p-n, care emite o radiatie optica in cazul excitarii cu un curent electric.

Durata de viata a lampii

Care reprezinta perioada de functionare ulterior careia partea din numarul total de lampi care continua sa functioneze corespunde factorului de supravietuire al lampii, in conditii si cu o frecventa de comutare definite.

Dimabil

Caracteristica a acelor surse de iluminat al caror flux luminos poate fi reglat cu ajutorul unui dimmer sau variator de tensiune. Surselor de iluminat non dimabile nu le poate fi reglat fluxul luminos prin intermediul unui dimmer sau variator de tensiune.

Dimmer sau Variator de tensiune

Un dispozitiv al circuitului electric cu ajutorul caruia se poate regla fluxul luminos al lampilor. Mai este cunoscut si drept Variator de tensiune.

Distributia spatiala a fluxului luminos (β)

Unghiul (intr-un plan particular) in care intensitatea luminoasa este mai mare decat un anumit procent al intensitatii luminoase maxime.

Eficacitatea lampii

Reprezinta raportul dintre fluxul luminos emis si puterea consumata de lampa lm/W. Puterea disipata de echipamentele auxiliare neintegrate, cum ar fi balasturile, transformatoarele sau alimentarile, nu este luata in calcul in cazul puterii consumate de lampa.

Eficienta balastului

Reprezinta raportul dintre puterea lampii (iesirea balastului) si puterea de intrare a circuitului lampa-balast, in conditiile in care eventualii senzori, conexiuni in retea sau alte sarcini suplimentare sunt deconectate.

Fluxul luminos

(F), care reprezinta cantitatea derivata din fluxul radiant (putere radianta) in urma evaluarii radiatiei in conformitate cu sensibilitatea spectrala a ochiului uman, masurata dupa 100 de ore de functionare a lampii.

Factorul de conservare a fluxului luminos al lampii (Lamp Lumen Maintenance Factor – LLMF)

Care reprezinta raportul dintre fluxul luminos emis de lampa la un moment dat din existenta sa si fluxul luminos initial (100 de ore).

Factorul de putere

Care reprezinta raportul dintre valoarea absoluta a puterii active si puterea aparenta in conditii periodice.

Fasungul lampii sau dulie

Inseamna un dispozitiv pentru fixarea lampii intr-o anumita pozitie, de obicei cu ajutorul unui soclu aflat in interiorul acestuia, caz in care acesta asigura totodata alimentarea cu energie electrica a lampii.

Gradul de protectie IP

Codul IP indicat pentru fiecare aparat de iluminat, format dinprefixul IP urmat de doua cifre, exprima gradul de protectie impotriva patrunderii de corpuri solide (inclusiv parti ale corpului uman), praf, contact accidental si apa incorpul aparatului electric. Acest standard ofera utilizatorului toate informatiile necesare asupra aparatului de iluminat.Iluminat

Inseamna directionarea unei lumini asupra unei suprafete, a unui obiect sau a spatiului din jurul acestora astfel incat acestea sa poata fi vazute de oameni.

Iluminat de accentuare

Inseamna un tip de iluminat care presupune ca lumina este directionata astfel incat sa evidentieze un obiect sau o parte dintr-un spatiu.

Iluminat general

Inseamna iluminatul esential uniform al unei zone fara a tine cont de cerintele locale specifice.

Iluminatul birourilor

Inseamna o instalatie fixa de iluminat pentru activitatea de birou, destinata sa le permita oamenilor executarea, in mod eficient si cu acuratete, a unor sarcini vizuale.

Iluminat public stradal

Inseamna o instalatie fixa de iluminat destinata sa asigure, in timpul perioadelor nocturne, o buna vizibilitate pentru utilizatorii zonelor publice exterioare de trafic, cu scopul de a sustine siguranta si fluiditatea traficului, precum si siguranta publica.

Iluminat de siguranta

Corpuri de iluminat ce pot fi utilizate in iluminatul general dar care raman in functiune la intreruperea alimentarii normale cu energie electrica.

Iluminat dinamic

Iluminatul dinamic este acel iluminat care isi modifica in timp, separat sau impreuna, una din caracteristicile: flux luminos, directia sau culoarea luminii. LED-urile RGB pot genera un iluminat dinamic daca sunt dirijate de controlere (sisteme potrivite de control).

Iluminat direct

Iluminatul direct presupune ca lumina sa ajunga, din corpul de iluminat, direct pe suprafetele sau zonele in care este nevoie de ea.

Iluminat functional

Iluminatul functional se adauga la iluminatul general, si permite indeplinirea anumitor sarcini specifice, cum ar fi, de exemplu, cititul (lumina data de un lampadar) sau scrisul (lumina data de o lampa de birou sau de o veioza).

Iluminat indirect

Iluminatul indirect este iluminatul in care lumina indreptata exclusiv catre plafon / perete ajunge la suprafetele pe care este nevoie de ea numai dupa ce a fost reflectata de plafon / perete. In acest caz, o atentie crescuta este acordata prevenirii stralucirilor nedorite. De obicei, iluminatul indirect este folosit numai impreuna cu cel direct. Folosit singur, creeaza o atmosfera calma, cu umbre difuze.

Iluminare

Iluminare punctuala pe o suprafata este raportul dintre fluxul luminos incident pe o suprafata infinit mai mica care contine punctul, si marimea suprafetei respective. Unitatea de masura a iluminarii este lux-ul, Lx. Simbol: E

Iluminarea medie (Em)

Iluminarea medie relativa la o anumita suprafata.

Iluminat adaptiv

Iluminatul adaptiv este iluminatul dinamic dependent de conditiile diferite de iluminat din cursul unei zile. Este util in cazul suprafetelor mari de birouri care au putina lumina de la soare in timpul intregii zile. Sistemele de iluminat adaptive sunt controlate cu ajutorul unor senzori sau depind de programe care simuleaza iluminatul diurn.

Lampa cu (vapori de) mercur de inalta presiune

Inseamna o lampa cu descarcare de intensitate ridicata in care cea mai mare parte a luminii este produsa, direct sau indirect, de radiatii de mercur a carui presiune partiala in timpul functionarii depaseste 100 kilopascali.

Lampa cu (vapori de) sodiu de inalta presiune

Inseamna o lampa cu descarcare de intensitate ridicata in care lumina este produsa in principal de radiatii de vapori de sodiu a caror presiune partiala in timpul functionarii este de ordinul a 10 kilopascali.

Lampa cu halogenuri metalice

Inseamna o lampa cu descarcare de intensitate ridicata in care lumina este produsa de radiatiile provenite de la un amestec de vapori metalici, halogenuri metalice si produse de disociere ale halogenurilor metalice.

Lampa

Inseamna o sursa construita in vederea producerii unei radiatii optice, de obicei vizibile, inclusiv orice componente suplimentare necesare pornirii, alimentarii cu energie sau functionarii in conditii de stabilitate a lampii sau distribuirii, filtrarii sau transformarii radiatiei optice, in cazul in care respectivele componente nu pot fi inlaturate fara a distruge iremediabil unitatea.

Lampa directionala

Inseamna o lampa in cazul careia cel putin 80 % din fluxul luminos este emis intr-un unghi solid de p sr (corespunzator unui con cu un unghi la varf de 120°).

Lampa cu filament

Inseamna o lampa in care lumina este produsa cu ajutorul unui conductor filiform incalzit pana la incandescenta la trecerea unui curent electric. Aceasta lampa poate sau nu sa contina gaze care sa influenteze procesul de incandescenta.

Lampa cu incandescenta

Inseamna o lampa cu filament in care filamentul functioneaza intr-un bec vid sau este inconjurat de un gaz inert.

Lampa cu descarcare

Inseamna o lampa in care lumina este produsa, direct sau indirect, cu ajutorul unei descarcari electrice prin intermediul unui gaz, vapor de metal sau a unui amestec de mai multe gaze si vapori.

Lampa fluorescenta

Inseamna o lampa cu descarcare de tipul celor cu vapori de mercur de joasa presiune, in care cea mai mare parte a luminii este emisa de unul sau mai multe straturi de substante luminiscente excitate de radiatiile ultraviolete cauzate de descarcare. Lampile fluorescente sunt sau nu prevazute cu balasturi incorporate.

Lampa fluorescenta compacta

Inseamna o unitate care nu poate fi dezasamblata fara a o distruge iremediabil, prevazuta cu un soclu de lampa si incorporand o lampa fluorescenta si orice alte componente suplimentare necesare pornirii si functionarii lampii in conditii de stabilitate.

Lampa cu descarcare de intensitate ridicata

Inseamna o lampa cu descarcare electrica in care arcul generator de lumina este stabilizat cu ajutorul temperaturii peretilor tubului, iar arcul dispune de o incarcare a peretilor tubului de descarcare mai mare de 3 wati per centimetru patrat.

Lampa cu LED

Inseamna o lampa care contine una sau mai multe diode electroluminiscente.

Lumenul

Este unitate de masura a fluxului luminos emis de catre o sursa punctiforma cu intensitatea de o candela in unitatea de unghi solid de 1 steradian. Simbolul pentru lumen este lm.Lumina indirecta

Lumina care ajunge de la sursa la suprafata vizata prin reflexie. Lumina indirecta produce, de cele mai multe ori, o umbrire gradata, blanda si lumina directionata moderat, cu o buna modelare.

Lux-ul

Este unitatea de masura a iluminarii, egala cu iluminarea uniforma a unei suprafete de 1 mp care primeste un flux de 1 lumen. Simbolul pentru Lux este lx.

Luminanta

Care reprezinta cantitatea de lumina, per unitate de suprafata aparenta, care este emisa sau reflectata de o suprafata intr-un unghi solid dat (unitate: cd/m²).

Poluare luminoasa

Inseamna suma tuturor efectelor adverse ale luminii artificiale asupra mediului, inclusiv efectul luminii deranjante.

Redarea culorii (Ra)

Care reprezinta efectul unei surse de lumina asupra aspectului cromatic al obiectelor comparat, in mod constient sau nu, cu aspectul lor cromatic in prezenta unei surse de lumina de referinta.Soclul lampii

Inseamna acea parte a lampii care asigura conectarea la alimentarea cu energie electrica prin intermediul unei dulii sau a unui conector al lampii si, in majoritatea cazurilor, serveste totodata la fixarea lampii in dulie.

Sursa de lumina

Inseamna o suprafata sau un obiect destinat sa emita in principal radiatii optice vizibile produse printr-o transformare a energiei. Termenul “vizibil” se refera la o lungime de unda de 380-780 nm.

Sursa de lumina directionala (DLS)

Inseamna surse de lumina pentru care cel putin 80 % din fluxul luminos se emit intr-un unghi solid de p sr (corespunzator unui con cu un unghi la varf de 120°).

Timpul de amorsare al lampii

Care reprezinta timpul necesar, dupa punerea sub tensiune de alimentare, pentru ca lampa sa porneasca si sa ramana aprinsa.

Timpul de incalzire al lampii

Care reprezinta timpul necesar pentru ca, ulterior pornirii, lampa sa emita o proportie definita din fluxul sau luminos stabilizat.

Temperatura de culoare

Lumina produsa de diferitele surse nu produce aceeasi impresie de culoare. Exista, de exemplu o diferenta izbitoare intre impresia produsa de lumina de culoarea chihlimbarului a lampilor cu sodiu si lumina aproape alba a majoritatii celorlalte lampi. Chiar si in cazul luminii albe, o impresie nu este aceeasi cu o alta. Deoarece culoarea luminii are o influenta importanta asupra impresiei de culoare, temperatura de culoare caracteristica sursei de lumina joaca un rol esential. Lumina este denumita in limbaj comun “rece” sau “calda”. Pentru a putea efectua unele comparatii obiective asupra impresiei de culoare a surselor, este necesara o scara precisa si aceasta este exprimata prin termenul “temperatura corelata a culorii”: Temperatura de culoare a luminii este comparata cu lumina emisa de o bara de fier inrosita a carei temperatura este cunoscuta. In acest mod, culoarea luminii poate fi exprimata de o valoare in grade Kelvin(K). Practic se pot delimita trei categorii: 
– 2500-3500 K. Alb cald incandescent. Culoarea luminii lampilor incandescente, lampilor fluorescente si a surselor fluorescente compacte. Sunt in general utilizate in medii in care se doreste o ambianta calda, primitoare. 
– 3500-5000 K. Alb neutru. Culoarea luminii din lampile cu halogen si unele lampi fluorescente. Produc o impresie apropiata cu lumina produsa de lampile incandescente. Se folosesc in zonele unde exista si un aport de lumina naturala. 
– peste 5000 K. Alb rece (natural). Culoarea luminii lampilor cu ioduri metalice. Se potriveste bine cu lumina zilei. Recomandata in zonele comerciale, unde se doreste o lumina rece si eficienta, precum si in spatiile industriale.Zona iluminata

Zona iluminata a unui corp de iluminat intr-o anumita directie reprezinta zona proiectiei ortogonale a suprafetei luminoase pe un plan perpendicular pe directia specificata.